در گذشته ؛ تصور می شده است که آسیب به بافت مغز ترمیم نمی شود . اما مطالعات اخیر نشان داده اند که نه تنها این تصور درست نیست ، بلکه با استفاده از " بازتوانی شناختی " ؛ بهبود عملکرد مغز قابل دستیابی است . با رشد و توسعۀ علوم اعصاب ( نوروساینس ) ؛ متخصصان متوجه شدند که به واسطۀ وجود توانایی خاصی در مغز انسان که خاصیت " نوروپلاستیسیتی " یا " انعطاف پذیری عصبی " نامیده می شود؛ مغز انسان می تواند برخی آسیب های وارده به خود را با به کمک تمرین هایی خاص و مستمر ؛ جبران و ترمیم کند . این چنین شد که راه برای توسعۀ دانشی جدید ؛ تحت عنوان بازتوانی عصبی (Neuro Rehabilitation ) باز شد. تولد این رشته، خبرهای خوشی برای درمان افراد آسیب دیده از سکته های مغزی؛ ام اس ؛ انواع دمانس ( زوال عقلل ) و اسکیزوفرنیا ، اختلالات تکاملی مانند اختلالات طیف اوتیسم و حتی افرادی که به آسیب های ضربه ای مغزی یا TBI دچار شده بودند ؛ با خود به همراه داشت و روند درمانی این بیماران را سرعت بیشتری بخشید . زمان اندکی لازم بود که دانشمندان پس از کسبب این تجربیات موفق ؛ به امکان استفاده از این تکنیک ها در ترمیم و بهبود برخی مولفه های شناختی در انسان از قبیل: عواطف ، احساسات ؛ حافظه ؛ توجه تمرکز ؛ یادگیری ، تصمیم گیری و .... فکر کنند . زمان تولد دانش بازتوانی شناختی ( Cognetive Rehabilitation ) فرارسیده بود.
بازتوانی شناختی ؛ روش درمانی است که مشکلات شناختی ناشی از آسیب های مغزی یا بیماری ها را هدف قرار می دهد و به افراد کمک می کند تا توانایی خود را در پردازش و تفسیر اطلاعات افزایش دهند . هدف از این روش کمک به شخص مبتلاء به مشکلات شناختی ، برای ایجاد توانایی انجام فعالیت های روزمره با استفاده از بهبود عملکرد مغز و جبران نواقص عملکردهای مغزی است. برای بهره گیری هرچه بیشتر از برنامه های توانبخشی شناختی لازم است کارکردهای شناختی و ذهنی افراد به طور دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد و با توجه به نتایج ارزیابی ها ، برنامه ریزی آموزش شناختی طراحی شود . در این راستا ارزیابی حافظه و یادگیری ؛ توجه و تمرکز ، عملکردهای اجرایی و سایر مهارت های شناختی فرد در کنار بررسی وضعیت هیجانی و عملکرد های حسی و حرکتی او از طریق آزمون های شناختی کامپیوتری و قلم – کاغذی ؛ ارزیابی عملکرد تحصیلی ، مشاهدات بالینی ، عملکردهای روزانه و گزارش های والدین و غیره اجرا می شود و مداخلات شناختی بر مبنای این ارزیابی ها به انجام می رسند و پایش می گردند .
نخستین دوره کارگاه آموزشی " آشنایی با نوروسایکولوژی و بازتوانی شناختی در کودکان “ با هدف آموزش تازه های دانش " بازتوانی شناختی " به گروه های مخاطب ( پزشکان ، روانپزشکان ، روانشناسان ؛ دانشجویان مهندسی پزشکی ؛ فیزیوتراپ ها ؛ پرستارها ؛ فعالان حوزۀ نوروساینس ؛ دانشجویان و اساتید رشتۀ علوم شناختی ؛ متخصصان تربیت بدنی و ... همچنین مخاطبانی از میان جامعۀ مدیران و معلمان آموزش و پرورش ، مربیان مهدکودک ها و پدر و مادرهایی که تمایل به کسب اطلاعات تخصصی تری در باب مسائل حوزۀ مغز و روان کودک خود دارند ؛ در 16 ساعت (دو جلسه 8 ساعته) در مرکزجامع آرن و با تدریس آقای دکتر پیمان ابهریان ( استاد پروازی از تهران ) برگزار شد.
سرفصل های آموزشی مورد بررسی در کارگاه به شرح ذیل می باشد:
-
آشنایی با علوم اعصاب شناختی
-
مروری بر نوروآناتومی مغز و شناخت با تمرکز بر ناحیه DLPFC
-
توانبخشی شناختی و ضرورت و اهمیت آن
-
آشنایی با ابزار های نوروسیکولوژی و توانبخشی شناختی در کودکان
-
مبانی عصب شناختی توجه
-
آشنایی با اختلال بیش فعالی و نقص توجه و تشخیص آن
-
ارزیابی جنبه های گوناگون توجه
-
توانبخشی شناختی توجه
-
اختلالات یادگیری
-
نوروسیکولوژی اختلالات یادگیری
-
وانبخشی و توانمند سازی شناختی در کودکان
-
بازی های شناختی در کودکان پیش دبستانی
-
نوروفیدبک و توانبخشی شناختی در کودکان
-
آشنایی با سیستم بین المللی 20-10
-
توانبخشی شناختی و روش های تحریک مغزی
-
معرفی کلینیک مغز و شناخت
مدرس کارگاه آقای دکتر پیمان حسنی ابهریان، پزشک و دکترای تخصصی علوم اعصاب شناختی، استادیار و مدیر گروه توانبخشی شناختی و رئیس کلینیک مغز و شناخت تهران بودند که به صورت پروازی از تهران به مشهد تشریف آوردند .
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد برنامه های آیندۀ مرکز آرن می توانند از طریق زیر با مرکز آرن در ارتباط باشند :
به بخش کارگاه های آموزشی مراجعه نمایند.
همه روزه از ساعت ۱۰ الی ۱۹ با شماره های ۵ – ۳۸۴۶۳۶۵۳ – ۰۵۱ تماس حاصل فرمایند.
با نشانی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید در تماس باشند .
از طریق عضویت در خبرنامۀ آرن در جریان آخرین اخبار و اطلاعات مرکز قرار بگیرند .
در کانال رسمی مرکز آرن در تلگرام عضو شوند .