کارگاه درباره ذهن، گذری است در هزارتویِ بودنِ انسان؛ و پاسخی به این سوال که «ذهن چیست؟ و چگونه کار میکند؟»
در این کارگاه ابتدا به این پرداختیم که اساسا مطالعهی ذهن چگونه فعالیتی است و یک پژوهشگر ذهن (در هر ساحتی که باشد: چه نوروساینتیست باشد، چه روانشناس و چه یک فیلسوف ذهن)، با چه بحرانها و موانعی مواجه خواهد شد. در این بخش تلاش نمودیم تا به درکی از طبیعت و جنس متفاوت مطالعهی ذهن رسیده و تمایز روشی و مفهومی چنین پژوهشی را از پژوهیدن در سایر عرصهها نشان دهیم. ما در این مسیر، با چیستی برخی از مهمترین مسائل بنیادین حوزه مطالعات ذهن از جمله Reflexivity Problem و Explanatory Gap آشنا شدیم.
در بخش دوم کارگاه روی چیستی ذهن و مباحث اونتولوژیک آن متمرکز شده و مروری وسیع بر اهم نظرگاههای مطرح در این عرصه داشتیم. دیدگاههای دوگانه انگارانه (Dualistic) و یگانه انگارانه (Monistic) و زیرشاخههای آنان را به دقت شکافتیم و در مورد آگاهی (Consciousness) و چیستی آن به بحث نشستیم: آیا طبیعت ذهن ما مادی است؟ آیا آگاهی لزوما امری مجرد است؟ نسبت ذهن و بدن چیست؟ نظریات تکاملی چه ایدهای در باب پیدایش ذهن دارند؟ و سوالات بسیار دیگری از این دست؛ که برای پاسخ به آنها، سفری داشتیم در انبوه نظریات درخشانی که از گذشته تا کنون مطرح شدهاند: از ایدههای هابز و دکارت و اسپینوزا در قرن هفدهم تا نظریات اسمارت و پاتنم و وایتهد در قرن بیستم؛ از مونیسم پیشاسقراطی و پلورالیسم دموکریتی تا مونیسم قرن بیست و یکمی چالمرز و بسیاری ایدههای انقلابی دیگر در این حوزه.
در بخش سوم کارگاه روی این مساله متمرکز شدیم که ذهن چگونه کار میکند و اگر بخواهیم چیزی شبیه آن بسازیم چه باید بکنیم. در این بخش به اهم نظریات ذهن (Theories of Mind) پرداختیم و از نظریه محاسباتی ذهن تا نظریات کوانتمی و دینامیکی را واکاوی نمودیم. همچنین به پارادایم های مطرح در مطالعات ذهن از نوروساینس محاسباتی تا تئوریهای ارتباطگرایانه (Connectionistic) پرداختیم و سعی در نقد و بررسی کلیه این نظریات داشتیم.
در بخش چهارم کارگاه روی مساله اختیار و اراده آزاد تمرکز نمودیم و مروری داشتیم بر مهمترین آزمایشات و چالشهایی که بر سر راه پذیرش «انسان مختار» قرار گرفتهاند. آیا نوروساینس اراده آزاد را توضیح میدهد؟ علیت و اراده چگونه با هم قابل جمعند؟ آیا جهان فیزیکی میتواند بستری برای پیدایش اراده آزاد باشد؟ اختیار و تصمیمگیری چه نسبتی با زمان دارند؟ اصلا زمان چیست و چه رابطهای با جبر و اختیار پیدا میکند؟
در نهایت و در آخرین بخش کارگاه به مسالهی عقلانیت پرداختیم و تلاش نمودیم تا به این سوال پاسخ دهیم که عقلانیت چیست و تعقل کردن چگونه در ذهن ما انجام میگیرد. همچنین به این مساله پرداختیم که نقش نظریات عقلانیت در پیدایش جهانهای اجتماعی تا چه حد حائز اهمیت است.
به گزارش روابط عمومی مرکز جامع آرن ؛ اولین کارگاه آموزشی "دربارهی ذهن" با تدریس آقای امیر حسین حاجی شمسایی، پژوهشگر فلسفه، هوش مصنوعی و علوم شناختی / مدرس اندیشکده ی مهاجر دانشگاه صنعتی شریف تهران از عصر روز پنج شنبه 11 آبان 96 ؛ راس ساعت 9 صبح تا 5 عصر در محل "سالن همایش های یونس مرکز جامع آرن " برگزار شد . این کارگاه در روز جمعه 31 شهریور ماه 96 ؛ ازساعت 9 صبح تا 5 عصر نیز ادامه داشت .
علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر در مورد برنامه های آیندۀ مرکز آرن می توانند از طریق زیر با مرکز آرن در ارتباط باشند :
به بخش کارگاه های آموزشی مراجعه نمایید.
همه روزه از ساعت ۱۰ الی ۱۹ با شماره های ۵ – ۳۸۴۶۳۶۵۳ – ۰۵۱ تماس حاصل فرمایند.
با نشانی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید در تماس باشند .
از طریق عضویت در خبرنامۀ آرن در جریان آخرین اخبار و اطلاعات مرکز قرار بگیرند .
در کانال رسمی مرکز آرن در تلگرام عضو شوند .